Ebeveynlerin Ergen Psikolojisi ile Başa Çıkması

Ergen Psikolojisi ile Başa Çıkma ve Duygusal Gelişimi konulu seminer Centrum Plaza Safir Toplantı Salonu’nda 3 Nisan Çarşamba günü gerçekleşecek.  Klinik Psikolog Ayşe Kayhan‘ın sunum yapacağı etkinlikte dünyayı anlama kabiliyeti, sosyal ve duygusal gelişim, okul hayatı, arkadaş çevresi, depresyon, davranış bozukluğu, karşı olma ya da karşıt gelme bozukluğu, iletişim şekli ve yardım etme modeli gibi konularda bilgiler katılımcılara aktarılacak. Ergen kişiler psikolojileri gereği çoğu zaman onları seven kişilerle özellikle ebeveynleriyle ve diğer yetişkinlerle iletişim sorunu yaşayabilirler. Sosyal ve duygusal gelişim süreçleri tamamlanmadığından, düşüncelerinin ailesi tarafından anlaşılmayacağı düşüncesi ile onlarla bir şey paylaşmak istemeyebilir.

Ailelerin en çok şikayet ettiği konuların başında ergenlerin depresyon, karşıt gelme bozuklukları, dünyayı anlama kapasiteleri gibi sorunlardan ötürü odalarında tek başına bilgisayar önünde ya da müzik dinleyerek zaman geçirmeleri, onlarla zaman geçirmek istememeleridir. Daha önceleri anne ve babanın sözünden çıkmayan çocuk ergenlik dönemine geldiği zaman onların dediklerine tepki gösterebilir. Kapıyı çalmadan odaya girmek, ergenin bireysel alanına bir saldırı gibi olacağı için tepki yaratır. Anne ve babanın ergen yalnız kalmak istediği zaman buna izin vermesi önem taşır. Ergenlik dönemi hassas bir dönem olduğu için ergen kişi, risk taşıyan davranışlar sergileyebilir.  Anne ve babanın ergeni kontrol etmeleri gerekmektedir. Yalnız bunu yaparken ergene fark ettirmeden uzaktan izlemek daha doğru olur.

Ebeveynlerin en sık yaptığı hatalardan bir tanesi de çocukları ile arkadaş olma iletişim şekli ve yardım etme modeli çabalarıdır. Ergenin dünyayı anlama kabiliyeti ile arkadaşa değil içinde bulunduğu karmaşada güvenebileceği ebeveynlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle ebeveynlerin ergenlerle sınırlarını çizmesi gerekir. Kurallar koymaktan kaçınmamalıdır; kuralları koyarken sebeplerini de söylemeleri ergenin yapmak istediği bir şeye izin verilmemesi halinde daha az tepki göstermesine sebep olabilir.

Aile içi sorunlar, olumsuz yaşam deneyimleri, düşük benlik algısı ve okul başarısızlığı depresyona neden olabilir. Depresyon duygularda güvensizlik,karamsarlık ve çöküntünün oluşmasını,düşünce ve hareketlerdeki yavaşlamayı anlatan ruhsal bir rahatsızlık durumudur. İletişim çocukluk döneminde psikoloji olarak depresyon çok az görülürken, çocukluktan ergenliğe geçişte özellikle okul hayatları döneminde depresyon artmaktadır. Dünyayı anlama kabiliyeti, sosyal ve duygusal gelişim, okul hayatı, arkadaş çevresi, depresyon, davranış bozukluğu ergenlerde iletişim sıkıntılarına neden olur. Ergen Psikolojisi ile Başa Çıkma ve Duygusal Gelişimi konulu seminer etkinliğinde dünyayı anlama kabiliyeti, sosyal ve duygusal gelişim, okul hayatı, arkadaş çevresi, depresyon, davranış bozukluğu, karşı olma ya da karşıt gelme bozukluğu, iletişim şekli ve yardım etme modeli gibi konularda gerçekleşecek olan eğitimlere katılacak Centrum Plaza sakinleri, detaylı bilgiler alacaklar.

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Seminer Katılım Formu